Waar vind je de beste operator voor jouw bedrijf?

Als bedrijf heb je een grote investering gedaan en een hoop nieuwe machines neergezet in je bedrijfshal. Nu wil je natuurlijk dat de best mogelijke mensen deze gaan bedienen. Iemand die de machines bediend noemen we een operator. Maar waar vind je de beste operator voor jouw bedrijf?

Het takenpakket van een operator

Een operator houdt zich in het bedrijf bezig met het onderhoud, reparaties en kwaliteitscontroles van de machine. Je bent er als operator voor verantwoordelijk dat de machine het goed blijft doen, je eventuele storingen kunt oplossen, maar ook dat de producten die uit de machine komen aan de kwaliteitseisen van het bedrijf voldoen. Als operator kun je werken in verschillende sectoren, zoals productie, techniek of logistiek.

Er is hierbij onderscheid te maken tussen een machine operator en een proces operator. Als machine operator ben je verantwoordelijk voor een gedeelte in het productieproces. Je bedient vaak 1 machine en zorgt dat alles rondom deze machine optimaal werkt en blijft werken. Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor het complete productieproces. Je zorgt dat alle machines die nodig zijn voor het proces blijven draaien. Meestal houdt dit in dat je de verschillende machines aanstuurt via een computersysteem.

Welke kwaliteiten heeft een goede operator?

Om operator te worden moet je een bijpassende opleiding doen. Dit is een speciale technische mbo opleiding. Binnen deze opleiding heb je operator A, B of C, waarbij de letters staan voor welke machines je mag bedienen en wat je functie is. Zo mag je met A eenvoudige machines bedienen, met B ingewikkeldere machines en krijg je wat meer taken en als operator C mag je complexe machines bedienen en mag je ook leidinggeven aan het team van operators.

Naast dit diploma stelt een bedrijf ook nog andere eisen aan een operator. Zo moet je de machines goed kennen en moet je het inzicht hebben om te zien wanneer er mogelijke problemen vormen. Ook ben je stressbestendig wanneer er een machine in storing raakt en probeer je met een goede oplossingen te komen om de machine weer zo snel mogelijk aan de praat te krijgen. Je hebt kwaliteit hoog in het vaandel staan en voelt je verantwoordelijk voor het eindproduct van de machine. Herken jij jezelf in deze omschrijving? Kijk dan eens op https://www.wr.nl/ voor een bijpassende vacature.

Aan de slag als operator

Wanneer je als bedrijf gaat investeren in een goede operator, zal dit zich ook snel terug betalen. Een goede operator zal namelijk zorgen dat je machines zo min mogelijk stil komen te liggen. Ook dragen ze verantwoordelijkheid voor het onderhoud ervan, waardoor de kans kleiner is dat er een machine kapot gaat of stil valt.

Ook zal hij kwaliteitscontroles uitvoeren, waardoor je verzekerd bent van een goed eindproduct. Wanneer je een goede operator op zijn plaats hebt staan in het productieproces zal dit zijn vruchten afwerpen. Hij kan als geen ander namelijk goed zelfstandig werken en je vertrouwt hem volledig met het productieproces. Zo heb je er geen omkijken meer naar en loopt alles rondom de machines op rolletjes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *